wtorek, 20 maja 2014
446//14. SCHABOWY - RAAAZ!
SCHABOWY — RAZ!
Dziś odpoczywam od homarów.
Z ostrygi również rezygnuję.
Wszystko na rzecz poczciwej bułki,
a ją z masełkiem preferuję.
Do tego może być twarożek,
ze szczyptą kminku lub szczypiorku.
Czasem dodaję pięć rzodkiewek
i liść sałaty — mam od wtorku.
Do drugiej chrupiącej bułeczki
wybieram teraz konfitury...
Lubię. Do sera i do kawy.
Nastrój zanika gdzieś ponury...
Homary pozostawiam Włochom.
Ostrygi — Grekom lub Hiszpanom.
Francuzi — zjedzą nam ślimaki,
niech tylko do nich się dostaną!
Norwedzy mają swe sztokfisze,
Niemcy — sosy. I dania szparagowe,
Węgrzy paprykę, Chińczycy — ryże,
a my — twarożki i schabowe!
© Elżbieta Żukrowska 20.05.2014.
Fot. z internetu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz