wtorek, 20 maja 2014

446//14. SCHABOWY - RAAAZ!



SCHABOWY — RAZ!

Dziś odpoczywam od homarów.
Z ostrygi również rezygnuję.
Wszystko na rzecz poczciwej bułki,
a ją z masełkiem preferuję.

Do tego może być twarożek,
ze szczyptą kminku lub szczypiorku.
Czasem dodaję pięć rzodkiewek
i liść sałaty — mam od wtorku.

Do drugiej chrupiącej bułeczki
wybieram teraz konfitury...
Lubię. Do sera i do kawy.
Nastrój zanika gdzieś ponury...

Homary pozostawiam Włochom.
Ostrygi — Grekom lub Hiszpanom.
Francuzi — zjedzą nam ślimaki,
niech tylko do nich się dostaną!

Norwedzy mają swe sztokfisze,
Niemcy — sosy. I dania szparagowe,
Węgrzy paprykę, Chińczycy — ryże,
a my — twarożki i schabowe!

© Elżbieta Żukrowska 20.05.2014.
Fot. z internetu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz