niedziela, 22 września 2013

551/13. LŚNIĄCE OBWARZANKI




Lśniące obwarzanki


Nie mam czasu na bary,
na blablanie, na bezczynność.
A w twoim oku rozgrywa się skecz:
widzisz tylko to, co chcesz:
na papierowym sznurku lśniące obwarzanki,
jak smaki dzieciństwa.
A w twojej głowie lichy, bananowy song:
zbyt mało dobra w sercu mieszka,
teatr darmowy — a pusty krąg,
za to niczym zawiła arabeska...
A obwarzanki — to już inny świat,
zamieniony na zbytecznie wtrącane trzy grosze...
I jeszcze ta przedwieczorna cisza,
karmiona jesienną rosą... Lub mgłą.
Odejdź. O nic cię nie proszę.

© el.żukrowska 17.09.2013.
Fot. z internetu
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

OBWARZANKI ODPUSTOWE

Jak zrobić? Przepis (nie mój)  TU jest


składniki:
25 dag mąki
3-4 jaja
3 dag cukru pudru
szczypta soli

wykonanie:

Z mąki,jaj,cukru i szczypty soli zagniatamy ciasto i dokładnie wyrabiamy.
Na stolnicy formujemy małe wałeczki i zwijamy je w cienkie obwarzanki i wrzucamy partiami na wrzącą lekko osoloną wodę, zamieszać, gdy wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową, układać na blaszce.
 Piec na złoty kolor w piekarniku o temperaturze 170st.( obwarzanki muszą z obu stron zapiec się na złoty kolor, wtedy będą chrupiące )Po upieczeniu jeszcze gorące posmarować mocno osłodzoną wodą.
 
Temperatura piekarnika : 170oC
Czas pieczenia: 10-15 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz